Cvrčci u trubi : antologija hrvatske antiratne poezije – predstavljanje knjige

Cvrčci u trubi : antologija hrvatske antiratne poezije / priredili Biserka Goleš Glasnović i Tomislav Domović – predstavljanje knjige

Dana 13. prosinca 2023. godine u Gradskoj knjižnici Metković, s početkom u 18.00 sati, održat će se predstavljanje prve cjelovite hrvatske antologije antiratne poezije: Cvrčci u trubi. Priređivači ove važne antologije hrvatskog pjesništva su književnici Biserka Goleš Glasnović i Tomislav Domović.

Riječ je o iznimno važnoj antologiji za cjelokupnu hrvatsku književnu praksu i javnost, podjednako dobro prihvaćenoj i od strane publike i od strane kritike. Kako je to naglasio poznati hrvatski povjesničar, kritičar i antologičar Božidar Petrač, riječ je o važnoj i sveobuhvatnoj poetskoj refleksiji na hrvatsku ratnu stvarnost devedesetih godina prošlog stoljeća koja se odvijala posred ratne groznice i opće egzistencijalne ugroze, ali i o pjesmama pjesnika koji su s različitim vremenskim odmacima bilježili krhotine i bljeskove svojih ratnih prisjećanja i doživljaja.  Ivan Rogić – Nehajev, pjesnik, esejist, sociolog i sveučilišni profesor u svom osvrtu ističe pak cjelovitost, unutrašnju toleranciju različitih pjesničkih strategija, od tradicijskih do avangardnih te uključenost, ne samo tradicijskih pjesničkih formi, već i dojmljivih ulomaka iz ratnih dnevnika ili novinskih članaka.

 

Dodirne kritičke točke i jednog i drugog književnog kritičara na najljepši način potvrđuju nastojanja sastavljača ove Antologije i svrhu njihova rada u promoviranju antiratnog stava u kojem se domoljublje može integrirati ili ga se u tom stavu čak može i ironizirati. Kritičari su jednodušno potvrdili vrijednost ove knjige i zbog uvrštavanja raznolikih pjesničkih poetika koje s tridesetogodišnjim odmakom od stvarnog rata otkrivaju nove poglede i uvide u rat koji se dogodio početkom devedesetih godina prošlog stoljeća u Hrvatskoj.

Antologiju antiratne poezije “Cvrčci u trubi” predstavit će sami sastavljači, književnici iz Zagreba:  Biserka Goleš-Glasnović i Tomislav Domović.

O autorima:

Biserka Goleš Glasnović, pjesnikinja, prozaistica i kritičarka. Uvrštena je u mnoge antologije i panorame hrvatskog pjesništva, višestruko je nagrađivana hrvatska književnica i članica Društva hrvatskih književnika Zagreb.

Tomislav Domović, pjesnik i prozaist. Poeziju i prozu kontinuirano objavljuje u brojnim časopisima, dnevnom tisku, televiziji i na radiju. Uvršten je u više panorama i antologija hrvatskog pjesništva, višestruko nagrađivan hrvatski pjesnik, član Hrvatskog društva pisaca Zagreb.